onsdag 3 juni 2015

Konst, kultur, dans och glädje

The world is one, and democracy is our language...... Det är visdomsord som vi utan tvekan skriver under på och som har varit en röd tråd under vårt besök i Chipata. Idag började vi med att åka till stadens konst och kulturcenter för en förevisning om hur de jobbar tillsammans med lokala konstnärer, och hur de träffas för att skapa konst och hantverk. De har olika utställningar där de säljer sin konst tillallmänheten för att finansiera sitt konstnärsskap. Vi fick också en särskild utställning där de visade upp olika målningar och hantverk. Därefter visades vi till biblioteket i Chipata för en rundvandring och frågestund. Biblioteket är till skillnad från Sverige inget som är gratis, utan man får betala för ett medlemskap, per månad eller per år. Möjlighet finns också att bli medlem för en dag, men då får man inte låna med sig böcker från biblioteket utan bara läsa på plats. De var mycket stolta över sin verksamhet, och deras största utmaning och dröm är att etablera ett e-bibliotek. Innan lunchen fick vi också tillfälle att handla på den lokala marknaden där bla. traditonella tyger kunde köpas.
På eftermiddagen så åkte vi till Chipatas "Culture Village"' som är en inhägnad by nära centrum, full med olika kulturella aktiviteter. Där fanns det möjlighet att kunna bo dels ute i det fria, men också i särskilda nybyggda hus som kunde hyras. I området finns det också en större teater som liknar en "amphiteater " med plats för långt över 1000 personer samtidigt. Teatern är ännu inte helt färdigbyggd, men den kommer snart att färdigställas och då finns det även möjlighet till att hyra den för privata sällskap och uppträdanden. Efter rundvandringen i kulturbyn så bjöds vi på en dans och sånguppvisning av flera grupper från olika stammar inom provinsen i Östra Zambia. Innan uppträdandet startade så sjöng vi både den Svenska och den Zambiska nationalsången, och efter en avslutande bön började själva uppvisningen. Under det första dansnumren så blev vi inbjudna till att falla in i dansen, vilket vi alla gjorde till publikens glada tillrop och jubel. Vi var igång med dansandet i olika tillfällen, i grupp och en och en. När vi var uppe och dansade så kom andra fram till oss och knöt fast deras höftskynken så att vi skulle vara lika klädda som de andra. Avslutningsvis fick vi också en historieresa i ett relativt nytt museum i byn. Ett museum där de har fyllt upp med redskap från deras lokala historia med olika jaktredskap, mat-och hushållsredskap och andra utrustningar för jakt och krig.
På kvällen fick vi också chansen att äta lokal mat som var tillagad i byn under dagen, där vi fick maten upplagd på ett fat och en lokalt tillverkad varm dryck. Seden i Zambia är att äta med fingrarna något som vi såklart anpassade vi oss till, och som uppskattades väldigt mycket av alla andra.
Efter en sån här inspirerande dag är vi nu fyllda med många nya intryck,som har berikat oss alla inom delegationen.
Just nu sitter vi samlade på hotellet och har trevligt med att se på alla bilder som vi har tagit idag.
I morgon blir det att gå upp tidigt för avresa med buss redan kl 04.30 destination okänd...

Hej så länge, från Karin och Glenn dag 3 i Chipata.

Dans på Culture Village


Besök på konst och kulturcenter

Besök på Culture Village


Överlämning av gåva Inga kommentarer:

Skicka en kommentar