tisdag 2 juni 2015

SOS barnbyar, Smiling Kids och Skoldebatt

Dag nr två började med ett besök på stadshuset och ett möte med Chipatas ungdomsansvarige. Han redovisade för hur ungdomsarbetet är organiserat inom provinsen, och runt staden. Som ungdom räknas man när man är mellan 18-35, vilket ca 80% av Zambias befolkning är. Utmaningarna är att skapa mer möjligheter till olika spontanaktiviteter, ung. som våra näridrottsplatser hemma i Mölndal. I nuläget så är det mycket fotbollsplaner som används till det mesta i idrottsväg. Därefter så bar det iväg till SOS Barnbyar i utkanten av Chipata. Vi började med att få lyssna på Zambias nationalsång och sedan en presentation av oss alla, om vilka vi är och om själva samarbetsprojektet. De genomförde en informativ presentation om verksamheten och vad SOS Barnbyar är och sedan fick vi en rundvandring i olika grupper. Vi besökte skolverksamheten, de olika bostäder där barnen bodde tillsammans med sin "mother" alt. "aunt", och läkarmottagning. Utöver själva barnbyn så hade de olika familjestödjande projekt och en mobil läkarenhet där de åkte ut i närområdet en gång i månaden med hjälp med medicinering och vaccinationer. Den vanligaste behandlingen är mot malaria, en sjukdom som drabbar många.
Efter lunchen fick vi göra ett besök hos Smiling Kids, som är ett barn och ungdomshem som arrangerar meningsfulla kultur- och fritidsaktiviteter. Det finns även möjlighet att bo på hemmet under längre perioder. Förhållanden är mycket enkla, det är ont om resurser men engagemanget från barn och vuxna är påtagligt med mycket kärlek. Våra lärare från Sinntorpskolan delade ut fotbollar, hopprep, frisbees, twistband och andra uteleksaker som de även gjorde på SOS.
Därefter var det ett besök tillbaka till Chipata day secondary school för att vara med om en demokrati och skoldebatt. Runt 300 elever satt samlade i en stor aula och debattörerna som var elever utgjorde roller från det politiska parlamentet. En sida från majoriteten och en från oppositionen med tre elever var stod på scenen och debatterade för sin sak under ledning av en talman. Debatten avgjordes av tre domare, där Åsa var en av dem. Debatten handlade om bevarandet av kulturtraditioner kontra modern utveckling. Att få vara med om en sån här debatt var väldigt berikande, och här finns det mycket att lära i hur vi kan utveckla vår demokratiprocess hos ungdomar att föra fram sina åsikter.
Karin, Åsa och jag fick gå upp på scenen tillsammans med Borgmästaren och rektorn för att dela ut priset till det vinnande laget och den bästa talaren. Debatten avslutades med att vi sjöng den svenska nationalsången och därefter den Zambiska nationalsången. 
Avslutningen blev ett möte med samtliga lärare på skolan där vi diskuterade projektet och inom vilka tänkbara områden det här kan utvecklas. 
Dagen kan sammanfattas med starka intryck från möten med omhändertagandet av utsatta barn och ödmjukhet inför de insatser som görs med enkla medel och mycket värme. 
På kvällen sitter vi tillsammans och reflekterar och vad vi har varit med om, där vi alla föra samma reflektioner på de olika verksamheterna.
Dagen i morgon går i kultur och konstens tecken, där vi kommer att besöka både museum och biblioteksverksamheten i staden.
Hej så länge från Karin och Glenn.

Besök hos SOS Barnbyar 


Besök hos Smiling Kids



Skoldebatt på Chipata day secondary school






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar