lördag 25 februari 2017

Från tweet till beslut

Kommunfullmäktige i Mölndal godkände i veckan min motion om att upphöra med individuella skolporträtt. Det var en resa som började med ett tweet under hösten 2013. Bakgrunden var att jag då reagerade på de höga kostnaderna och funderade på om det verkligen var skolans ansvar? Mina tre barn gick då i tre olika skolor och det kom hem porträttpaket från tre olika leverantörer alla med olika och krångliga avbeställningsregler, paketen var också väldigt dyra. Jag tror att det då var runt 1500 kr som jag skulle få betala för mina tre barns porträtt. Tweeten fångades upp av Mölndalsposten som gjorde ett reportage om skolfoton, med ett antal olika intervjuer av föräldrar och skolledare. Jag fortsatte att fundera mer på frågan och också på vilken tid det måste ta att göra alla dessa individuella skolfoton, slutsatsen blev att det inte bara tog lärarnas arbetstid utan också värdefull utbildningstid från eleverna.  Det visade sig också att tusentals människor hamnar årligen i skuld hos kronofogden till följd av obetalda skolporträtt. Föräldrar känner sig tvingade och pressade att köpa dessa paket för att inte barnen ska vara de som blir utan och riskerar att mobbas eller känna sig utanför. Det är inget annat än en dold skuldfälla. Något som kommunen inte ska vara med och stödja. Min uppfattning är att skolan ska inte syssla med försäljningsverksamhet utan ägna sig åt utbildning. När jag valdes in i kommunfullmäktige efter valet 2014 så lämnade jag in min motion om att Mölndals kommun ska upphöra med de individuella porträtten. Jag är glad över det positiva svaret och motionen har också väckt intresse och uppmärksamhet från fler håll. Det känns bra att det går att göra förbättringar för människors vardag och vara med och bidra till en bättre verksamhet i kommunen.

Från Twitter oktober 2013

Mölndalsposten följde upp med reportage i november 2013


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar