lördag 30 november 2019

Invigning av Fritidsbanken

Äntligen har också Mölndal startat upp en Fritidsbank, i torsdags så fick jag äran att vara med och inviga Fritidsbanken och i de nya lokalerna i Pedagogen Park.
Sedan starten i Värmland 2013 där idén med Fritidsbanken föddes har utvecklingen gått med stormsteg och alltfler kommuner ansluter sig nu till Fritidsbanken där man kan låna sport och fritidsutrustning helt gratis. Fritidsbanken som koncept är i grunden helt genialisk, den är till för alla och den minskar ojämlikheter i samhället och är på så sätt också med och bidrar till ett hållbart samhälle över tid. Sport och fritidsutrustning som många gånger kanske bara står oanvända i ett förråd, källare eller garage, får nytt liv och kan ge glädje till många andra användare, istället för att stå undangömda i ensamhet.

Det är så som vi tillsammans kan bidra till att skapa ett hållbart samhälle.
Många barn har både drömmar, intresset och nyfikenheten att delta i en sport eller fritidsaktivitet, men får kanske i många fall stå utanför och titta på för att utrustningen kostar för mycket och familjen har inte råd. Fritidsbanken både väcker och kan förverkliga drömmar hos barn och unga men också vuxna genom att ge möjlighet till att prova på sporter som man kanske aldrig hade kunnat prova genom att få låna den utrustning som behövs.
Därmed så är den med och skapar förutsättningar till en meningsfull fritid för alla Mölndalsbor.
I FN:s barnkonvention som inom bara några veckor också blir svensk lag så står det klart och tydligt att barn har rätt till lek och fritid, men då behövs många gånger också tillgång till inte bara idrotts och lekplatser utan också utrustningar, och det är där som Fritidsbanken kommer in och gör skillnad. En aktiv fritid är viktigt för den ger inte bara möjligheter till motion och rörelse, utan skapar möten och en bättre och livslång hälsa och lärande.

Att ge människor en chans till samma förutsättningar och få vara med i de sporter eller fritidsaktiviteter som man vill prova är egentligen en självklarhet kan tyckas, och därför är jag extra glad över att vi nu i Mölndal också tar steget och satsar på en fritidsbank. En investering i folkhälsa, hållbarhet och jämlikhet som kommer att löna sig många gånger om, men också en plats som förverkligar möjligheter för barn och unga att pröva sina talanger och att en dag också nå sina drömmars mål. 


Fina och inredda lokaler för utlåning av sport och fritidsprylar.

Det bjöds också på invigningstårta dagen till ära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar